Med VHF kan du kommunicera med andra fartyg, Sjöräddningscentralen Sweden Rescue, hamnar och Kustradiostationer. Räckvidden är beroende av antennens höjd.
Nya boken "Fritidsskepparens VHF/SRC-bok" går nu att beställa. Omgående leverans.
(Arbete med uppdatering pågår på denna sida. Beräknas klart i början av nästa vecka).
Marin VHF är en kommunikationsradio för fritidsbåtar och för handelsfartyg. För att få använda en VHF-station krävs ett SRC-intyg av användaren och ett tillstånd för radion. Här kan du beställa Fritidsskepparens VHF/SRC-bok. En ny bok är tryckt 12 januari och kan nu levereras. Den kostar 295 kr, med frakt 315 kronor. Boken är kursbok med övningsfrågor. Lämpar sig även för självstudier. All information om provet etc. finns i boken sista kapitel.
Fritidsskepparens VHF/SRC-bok - 104 sidor
Boken innehåller allt om VHF och vad man kan göra med VHF, hur nödanrop går till, men nödknappen och muntligt Mayday, AIS, sändande nödutrustning, VHF utomlands med mera. Övningsfrågor och information om hur du gör praktiskt prov i simulator. Ett kursbevis skrivs ut efter avklarat praktiskt prov. Det finns även information om var du kan göra det skriftliga provet. Att skriva provet kostar 625 kronor och betalas direkt till din Förhörsförrättare utsedd av Nämnden för båtlivsutbildning. När du skrivit skriftliga provet får du av Förhörsförrättaren ett SRC-sigill i din blå intygsbok.
Beställning - Fritidsskepparens VHF/SRC-bok kostar 295 kronor inklusive frakt.
Sänd ett mail till Bengt Utterström innehållande ditt namn, adress och telefonnummer till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller använd kontaktformuläret. Faktura bifogas med boken.
Frågor, maila eller ring 070-647 54 32.
Vad är VHF?
Marin VHF-radio är en kommunikationsutrustning avsedd för alla fritidsbåtar och andra fartyg. Med en VHF-radio, eller station som det egentligen heter, kan du kommunicera med andra fartyg och med land. VHF-radion anses vara ett säkrare kommunikationshjälpmedel än en mobiltelefon. Räckvidden är oftast betydligt bättre, men framförallt, ett nödanrop från dig når till alla andra VHF-stationer som är påslagna inom din räckvidd. Ett sådant nödanrop, som sker på kanal 16, uppfattas även av Sjöräddningscentralen JRCC (Sweden Rescue) om du befinner dig inom radions räckvidd.
En annan finess som finns på nyare VHF-stationer är en DSC-funktion som innebär att om man trycker på en röd knapp, distress, sänds ett nödanrop.
Tillstånd för VHF från Post- och telestyrelsen
För att få använda en VHF-station krävs ett tillstånd för stationen och det utfärdas av Post- och telestyrelsen, PTS. Ett sådant tillstånd får man när man ansöker om det. Information och blankett kan du hämta här.
På samma blankett kan du även beställa ett MMSI-nummer. En årlig avgift på ca 200 kronor måste man betala för tillståndet. På sidorna 85 - 87 i navigationsboken Fritidsskepparen kan du läsa mera om VHF.
Till dig som har ett äldre VHF-certifikat klass "D", du får inte använda en VHF som har nödknappen ”DSC”.
Många innehavare av radiotelefonicertifikat D byter ut sin gamla VHF station till en ny med den automatiska larmfunktionen "distress alert", som är en del av DSC (Digital Selective Calling). För att få använda en sådan VHF krävs radiotelefonicertifikat SRC, Short Range Certificarte. Ni som har det äldre D-certifikatet måste uppdatera era kunskaper och skriva ett nytt prov.